Odla ärtskott i fönstret

Odla ärtskott i fönstret

Så här års frossar jag i alla frökataloger och drömmer om vad som ska komma upp till sommaren, men något som går att odla i köksfönstret året om är ärtskott. Det är jättegott, och jätteenkelt. Ta bara vanliga, gula ärtor, blötlägg dem i några timmar, och peta sedan ner dem i lite jord i en kruka.

Hur gör man?

Att Odla Ärtskott i Ett Fönster

Ärtskott är både dekorativa och näringsrika och kan enkelt odlas i ditt fönster hemma. De innehåller en härlig blandning av smaker, från söt till nötig, och lägger till en härlig textur i sallader och smörgåsar. Nedan följer en utförlig guide för att odla dina egna ärtskott i ett fönster.

Material Du Behöver För att Grodda Gula Ärtor

  • Gula ärtor
  • En behållare med dräneringshål
  • Kvalitativ såjord
  • En sprayaflaska för bevattning
  • En plastpåse eller plastfilm

Steg-för-Steg Guide till Att Odla Ärtskott i Ett Fönster

Steg 1: Förbered gula ärtor

Lägg ärtfröna i en skål med vatten och låt dem blötläggas i 12-24 timmar. Detta aktiverar fröna och påskyndar groddprocessen.

Steg 2: Förbered Behållaren och Såjorden

Fyll din behållare med såjord så att den fyller ungefär två tredjedelar. Såjorden bör vara lätt och väl dränerad för bästa möjliga resultat.

Steg 3: Så Ärtorna

Sprid dina förberedda ärtfrön jämnt över jorden i behållaren. Täck sedan fröna med ett tunt lager jord. Fröna ska inte begravas för djupt, bara tillräckligt för att täcka dem.

Steg 4: Bevattning

Använd din sprayaflaska för att fukta jorden. Jorden bör hållas fuktig men inte övervattnad. För att skapa en miniväxthuseffekt kan du täcka behållaren med en plastpåse eller plastfilm. Detta hjälper till att hålla fukten kvar.

Steg 5: Placera i Fönstret

Ställ din behållare på en plats där den kommer att få gott om ljus men inte direkt solljus. Direkt solljus kan torka ut fröna för snabbt. Fönsterbrädan kan vara en idealisk plats för detta.

Steg 6: Skötsel av Ärtskotten

Fortsätt att hålla jorden fuktig, men inte dränkt. När ärtorna har börjat gro, vanligtvis inom en vecka, kan du ta bort plasten. Fortsätt att vattna regelbundet.

Steg 7: Skörd

Efter ungefär två till tre veckor bör dina ärtor ha växt till ärtskott, ungefär 10-15 cm långa. Du kan nu skörda genom att klippa skotten vid basen. Kom ihåg att ärtorna bara kommer att ge skott en gång, så du kommer att behöva plantera nya frön efter varje skörd.

Sammanfattning

Att odla ärtor för att få ärtsskott i ett fönster är en enkel och rolig aktivitet. Det kräver inte mycket utrymme eller specialutrustning, och du får en belöning i form av färska, näringsrika skott att äta. Med dessa enkla steg kan du ha dina egna hemodlade ärtsskott på bara några veckor.