Kategoriarkiv: Trädgård

Höstskörd i trädgården: En rikedom av smaker

Höstskörd i trädgården
Höstens goda utbdud

Hösten är en av de mest belönande tiderna för trädgårdsentusiaster. Efter månader av omsorgsfull plantering, bevattning och skötsel börjar trädgården ge tillbaka i form av en rik skörd. Från krispiga äpplen till saftiga pumpor, hösten erbjuder en mångfald av smaker och färger. Här är en översikt över vad du kan förvänta dig att skörda från din trädgård under denna årstid.

Rotfrukter

Rotfrukter trivs särskilt bra under de svalare höstmånaderna. De har haft hela sommaren på sig att växa och mogna, och när hösten kommer är de redo att skördas. Några av de mest populära rotfrukterna att skörda på hösten inkluderar:

 • Morötter
 • Rödbetor
 • Palsternacka
 • Rotkål

Grönsaker

Många grönsaker mognar under hösten och ger trädgården en färgstark skörd. Här är några av de grönsaker du kan förvänta dig att skörda:

 • Broccoli
 • Blomkål
 • Grönkål
 • Brysselkål

Fruktträd och bärbuskar

Hösten är också tiden för att skörda många frukter och bär. Äpplen, päron och plommon är särskilt populära frukter att skörda under denna tid. Dessutom kan du förvänta dig att plocka bär som:

 • Hallon (senhöstsorter)
 • Krusbär
 • Nypon

Pumpor och squash

Ingen höstskörd skulle vara komplett utan pumpor och squash. Dessa grönsaker är särskilt populära under hösten, inte bara för matlagning utan också för dekoration, särskilt runt Halloween.

Slutsats

Hösten är en tid av överflöd i trädgården. Med rätt planering och skötsel kan du njuta av en rik skörd av frukt, grönsaker och bär. Genom att skörda dina grödor vid rätt tidpunkt kan du säkerställa att de är på sin topp i smak och näringsvärde. Så ta din korg och börja skörda – trädgårdens rikedomar väntar på dig!

Odla egen tobak & gör ditt egna snus

Odla din egna tobak

Att odla egen tobak är en växande trend för dem som är intresserade av att ha kontroll över sin tobaksprodukt. Från att plantera frön till skörden, finns det många steg att följa för att odla tobak hemma. Denna guide kommer att täcka allt du behöver veta. Nu kan du tillverka ditt egna snus hemma om du vill.

1. Förberedelser: Vad Behöver du för att Odla Tobak?

 • Tobaksfröer: Välj mellan olika sorter, beroende på preferenser.
 • Jord: Välj genomluckrad och väldränerad jord som inte är för lerig eller sandig.
 • Gödningsmedel: Använd organisk gödsel för att stödja växternas tillväxt.
 • Planteringskärl, Ugnsplåt, Plastfolie och Hushållspapper: Dessa är nödvändiga för förkultivering.
 • Sprayflaska och Blomställningar: För att sköta plantorna under odlingsprocessen.

2. Odlingsprocessen: Steg för Steg

a. Odling vecka 1-10: Förkultivering

 • Så fröerna inomhus och låt dem gro i 8 till 10 veckor, ofta under mars för att undvika frost.
 • Placera fröerna på jordytan och spraya med vatten.
 • Täck med plast och vänta tills hjärtformade blad visar sig.
 • När fyra vanliga blad har bildats, plantera om utomhus eller i större krukor.

b. Odling vecka 10-20: Utomhusplantering

 • Plantera i ett skyddat och soligt läge.
 • Vattna, gödsla, och stöd med blomställningar.
 • Ta bort blommorna för att undvika att de tar näring från bladen.
 • Växten kan växa upp till 5-10 cm per dag.

c. Skördning av tobaken

 • Efter 10-12 veckor, börja plocka bladen, börja nerifrån och arbeta uppåt.
 • Behandla bladen genom att tvätta, torka och låta dem mogna.

3. Tips och Trick för Tobaksodling Hemma

 • Var försiktig med val av jord och gödselmedel.
 • Se till att kontrollera temperaturen och luftfuktigheten under torkningen.
 • Experimentera med olika sorter för att hitta din favoritsmak.

4. Juridiska Aspekter och Försiktighetsåtgärder

 • Kontrollera lokala lagar om tobaksodling, eftersom det kan vara reglerat i vissa områden.
 • Var medveten om hälsorisker och använd skyddsutrustning vid hantering av tobaksblad.

Roligt att odla tobak

Att odla egen tobak kan vara både roligt och ekonomiskt fördelaktigt. Denna guide till tobaksodling hemma har visat dig allt du behöver veta för att komma igång. Från att välja rätt frön till rätt behandling av bladen, finns det mycket att lära sig. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren trädgårdsmästare, erbjuder tobaksodling en unik och givande hobby.

Grönsaker på julbordet

En av de viktigaste ingredienserna på ett svenskt julbord är fräscha grönsaker. Inte bara är det viktigt att de är nyttiga och ger en härligt färgstark presentation, men det är också viktigt att de är säsongsbetonade och därmed både billigare och smakfullare. Billigt är bra i dessa tider och att spara eller tjäna pengar snabbt och smidigt är alltid trevligt. Här är några tips på grönsaker som passar perfekt på ett svenskt julbord under vintermånaderna:

 1. Rotfrukter: Rotfrukter som morötter, rödbetor, kålrot och selleri är en given del av ett svenskt julbord. Dessa grönsaker är både nyttiga och smakfulla, och kan tillagas på många olika sätt. Servera dem exempelvis rostade med honung och timjan eller i form av en färgstark och smakrik röra.
 2. Grönkål: Grönkål är en klassisk grönsak på julbordet. Den har en härligt frisk smak och är dessutom rik på näring. Servera exempelvis gräddstuvad grönkål som ett tillbehör på julbordet.
 3. Rödkål: Rödkål är en annan klassisk grönsak på våra julbord. Stek strimlad rödkål med äpple på låg värme. Tillsätt äppelcidervinäger, sirap, vatten, kryddnejlika och lagerblad och låt sjuda ca 40 min.

Svenska grönsaker i januari

Att bo på nordliga breddgrader gör såklart att vi inte är bortskämda med oändliga tillgångar av färska grönsaker året om. Fast mycket går att frysa in men för dig som vill äta färska grönsaker från Sverige i januari är det mycket rotfrukter som gäller. Morötter, potatis, palsternacka, jordärtskocka och rödbetor är några exempel. Det finns även mycket kål exempelvis grön, vit, röd och brysselkål. Lök finns färsk året om. Att äta färska grönsaker ger mycket vitaminer och mineraler och kanske särskilt viktigt att få i sig det under vintermörkret eller om du har hjälp av en bemanning fysioterapeut för att arbetsträna efter sjukdom.

Morötter och lök

Odla kryddor hemma

Hemmaodling av Kryddor – En Krydda för Livet

Att odla egna kryddor hemma är ett roligt, belönande och praktiskt projekt. Inte bara är det enkelt och billigt, det ger dig också tillgång till färska kryddor året runt, vilket kan göra dina måltider ännu mer delikata. Oavsett om du har en stor trädgård, en liten balkong, eller bara ett köksfönster, kan du odla dina egna kryddor.

Vilka Kryddor Kan Man Odla Hemma?

Odla kryddor hemma

Här är några populära kryddor som lämpar sig bra för hemodling:

 • Basilika: Denna krydda trivs bäst i full sol och väl dränerad jord. Basilika är en årlig växt, vilket betyder att du kommer att behöva plantera nya plantor eller frön varje år.
 • Persilja: Persilja är tålig och relativt enkel att odla. Det är en tvåårig växt, vilket betyder att den kommer att producera löv det första året och blommor det andra året.
 • Timjan: Timjan är en flerårig växt, vilket betyder att den kommer att återkomma år efter år. Den trivs bäst i full sol och väl dränerad jord.
 • Rosmarin: Denna krydda är också flerårig och älskar soliga och torra förhållanden.
 • Oregano: Oregano är en annan flerårig krydda som trivs bäst i full sol.

Odla Kryddor från Köpta Kryddväxter

Ett snabbt och enkelt sätt att starta din egen kryddträdgård är att köpa färdiga kryddväxter från butiken och sedan plantera om dem i större krukor. Här är hur man gör det:

 1. Välj färska, friska kryddväxter från butiken. Leta efter plantor som har starka stjälkar och livliga, gröna blad.
 2. När du kommer hem, ta bort plastförpackningen och blöt plantorna i vatten i några minuter.
 3. Förbered en större kruka med dräneringshål och fyll den med en blandning av kvalitativ krukväxtjord och perlit för bättre dränering.
 4. Gör ett hål i jorden och placera din kryddplanta i det. Fyll på med mer jord runt roten, men se till att inte täcka stammen med jord.
 5. Vattna plantan väl och placera den på en solig plats. Fortsätt att vattna regelbundet, men låt jorden torka ut mellan vattningarna.

På detta sätt kan du snabbt och enkelt få en riklig skörd av färska kryddor från ditt eget hem. Hemmaodlade kryddor ger inte bara dina rätter en fantastisk smak, utan bidrar också till ett hälsosamt och hållbart livsstil. Lycka till med din hemmaodling!

Årets första färskpotatis

Varje år så annonseras det stort när årets första färskpotatis säljs. Det finns få saker som är så gott som kokt nypotatis med en klick smör och det visar sig såklart i priserna. Vanligtvis brukar den första skörden av färskpotatis auktioneras ut och sedan skänks pengarna till välgörande ändamål. Färskpotatis kan ligga på priser kring 2500 kr/kilot så det brukar bli en rejäl slant, exempelvis fick barncancerfonden över 100 000 sek ett år. I år va det inte ett vanligt år utan då de första potatisarna skördades så auktionerades de inte ut utan de skänktes istället till vård och omsorg samt boende på ålderdomshem. Potatisen skördades i Torekov på Bjärehalvön men gick till flera olika regioner. Potatis är enkelt att odla själv och det går till och med att odla dem i hinkar på balkongen. Men enklast är såklart att ta ett villalån och flytta till ett hus med trädgård. Ett potatisland behöver inte vara så stort men ger ändå en riklig skörd. I mitten av april-maj beroende på var i landet du bor är det mest lämpligt att sätta potatis.

Potatis ligger på jord

Decemberodling med växtlampa

December är en ganska tråkig skördemånad men det finns vissa saker att fixa med för dem som gillar odling. Ett tips kan vara att införskaffa en växtlampa. Det finns olika varianter av växtlampor och med vissa går det att odla året om. Däremot mår inte alla växter bra av att drivas för hårt eftersom de i naturen följer årstiderna. Ett av de bästa investeringarna jag gjort var att köpa en växtlampa för övervintrande växter. Det var lite av ett impulsköp som blev av för jag hade lite pengar över sedan vi byggde ett större växthus. När det gäller den växtlampan har den ett vitt ljus som ska imitera vinterljuset och undvika blomning. Den är perfekt till citrusväxter men fungerar utmärkt till alla Medelhavsväxter. Ett annat plus är att den fungerar på sticklingar, bland annat stormtrivs mina älskade pelargoner.

Pumpasäsong

Det är snart dags för Halloween, en högtid full med härliga dekorationer. Något vi brukar göra varje år är att dekorera våra egna halloweenpumpor. Ett kul och uppskattat pyssel i vår familj.

pumpasoppa

Jag tänkte även slå ett slag för pumpan på matbordet. En mustig pumpasoffa är väldigt gott och passande nu på hösten, eller varför inte rosta butternut pumpa på en plåt i ugnen.

Besök på handelsträdgården

En av mina favoritsysslor är att åka till handelsträdgården. Jag är där så ofta att ägarna har kommit att bli goda vänner och de hör alltid av sig när de fått in något som de tror att jag skulle gilla. Den här tiden på året är det ju inte så mycket odling som är aktuellt utan nu handlar jag mest plantor jag kan göra olika dekorationer med. Jag älskar ljung, den vackra färgen gör mig alltid glad och det går att göra så mycket vackert med ljung. Nu vill jag göra kransar där merparten kommer att bestå av ljung och grankvistar. Kanske kommer jag att knyta in några bär, odla havtorn eller annat, vi får se! Min gamla flakmoppe är perfekt när jag skall handla plantor men nu har den gått sönder, kanske skulle kolla in http://www.kopenscooter.nu/sv/moped och se om jag ska köpa en ny till våren.

Närbild på ljung

Grönkål – julen och årets höjdpunkt

Jag är fullständigt galen i grönkål. Och då menar jag inte den där varianten som serveras på julbordet och mest ser ut som något en ko har idisslat och spottat ut, utan rå grönkål. Det är så fantastiskt gott att göra sallad av färsk grönkål och strö över lite ananas, mango eller granatäpple. Den lite syrliga kålsmaken gifter sig bra med det söta i frukten. Sedan ringlar man bara över lite olja och hugger in. Jag har funderat på att satsa på att grönkål i större skala och funderat på att kontakta en ekonomisk rådgivare. här finns de som jag har i åtanke. Jag kanske ska göra en smoothie på grönkål, spenat och lite annat smått och gott och ta med. Det finns ingen som inte mår bra av en sådan vitamin- och mineralbomb i vintermörkret. Trötthet kan vara ett tecken på låga järndepåer i kroppen, ytterligare en anledning till att mumsa i sig härlig grönkål som har naturligt hög halt av järn.

Smoothie gjord på spenat och grönkål