Kategoriarkiv: Vatten

Lugnare i skogarna

Ett vitt täcke lägger sig över landet. Nu är det tid för ro. De flesta jägare har ställt undan geväret eftersom det är svårt att gå i skogarna när snön ligger. Det är även förbud på jakt på flera arter. Nu är det istället perfekt att njuta av goda mustiga grytor innan julmaten tar vid. Så njut av höstens alla läckerheter och skörda det ni arbetat hela hösten för.
hhhacc

Tråkiga nyheter

Vi reser allt mer och vi importerar mer varor. Världen har krympt och vi får chansen att äta spännande rätter och grödor från långt-bort-i-stan. Fast allt är inte positiv med att både människor, djur och transporter färdas. Vi får nämligen även med oss vid vissa tillfällen ovälkomna besökare. Det kan vara mask som sprids via djuren, fiskar som sprids med skeppen, spindlar som sprids med frukt och vägglöss i resväskan.

Just nu rapporteras det om att vi har fått en ovälkommen fisk i Stockholms skärgård. Den aggressiva svartmunnade smörbulten har ökat dramatiskt i antal. Problemet är att den tycker om småfisk och fiskrom. Den är inte så stor men desto glupskare. Det innebär att den äter upp fiskarna som vi gära äter. Fast den största skadan gör den såklart på det ekologiska systemet och den biologiska mångfalden. Ni kan läsa mer här.
gggd